Sos od vrganja

Sastojci:

za šest tanjira

  • sušeni ili sveži vrganji
  • 2 kašike Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
  • 1 šoljica tople vode
  • 1 šoljica iseckanog luka
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 1/2 šoljice suvog Marsala (ili drugog tamnog, slatkog dezertnog vina)
  • 1/2 šoljice suvog belog vina
  • 1 kašičica mlevenog svežeg ruzmarina
  • 1 šoljica pilećeg bujona ili pileće supe
  • 1 šoljica goveđeg bujona ili goveđe supe
  • 1 kašičica maslaca, na sobnoj temperaturi
  • 1 kašika brašna
Priprema:

Pomešajte vrganje i šoljicu tople vode u maloj činiji. Neka stoje dok ne omekšaju, oko 30 minuta. Izvadite zatim vrganje, ocedite višak vode i savite pečurke u posebnu činiju.
Zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje visokoj temperaturi. Dodajte luk i beli luk; pržite dok luk ne postane smeđ, oko 15 minuta.
Dodajte obe vrste vina. Pojačajte toplinu; kuvajte dok većina tekućine ne ispari, oko sedam minuta. Dodajte ruzmarin, gljive i oba bujona ili supe. Ulijte zatim tekućinu od gljiva, ne ostavljajući nikakav talog u činiji. Kuvajte dok se smesa ne smanji na dve šoljice, otprilike oko 15 minuta.
Pomešajte maslac i brašno u maloj činiji da se ujednače; umutite zatim u smesu od gljiva. Kuvajte dok se umak ne zgusne, oko dva minuta. Dodajte so i biber po ukusu. Ovom smesom prelijte omiljenu testeninu ili meso.