Biftek u umaku od smrčaka

Najbolje pečurke svakako treba pripremati s najboljim mesom.

Sastojci:

  • 500 g bifteka.
  • 300 g smrčka.
  • 1 dl suvog crnog vina.
  • 1 dl goveđeg bujona.
  • 2 šoljice pirinča.
  • 1 šoljica sušenog voća (grožđice, brusnice, naseckane kajsija, indijski orah).
  • 2 ljutike, 2 čena belog luka, peršun, ruzmarin.
  • maslinovo ulje, puter.
  • So, biber
Priprema

Biftek odrezati na 4 jednaka dela, posoliti, pobiberiti, u tiganju na vrućem ulju pržiti zajedno sa grančicom ruzmarina 3 do 4 minuta sa svake strane. Izvaditi ruzmarin i spremiti u toplu rernu dok se priprema umak.
U istom tiganju dodati malo putera, sitno nasjeckanu ljutiku i dinstati nekoliko minuta dok ne omekša. Dodati na kolutove narezane smrčke, na listiće narezani beli luk, malo promešati i politi s vinom. Kad se vino malo osegne dodati kašicicu mediteranskih trava, posoliti, pobiberiti. Uliti goveđi bujon i kuvati još 7 do 10 minuta dok se umak ne iskuva
Pirinač skuvajte u posoljenoj vodi, kad je skuvan procedite. U tiganj na zagrijan puter stavite sušeno voće i kratko dinstajte, dodajte pirinač i dobro promešajte.
Tople bifteke servirajte prelivene s umakom od smrčaka i prilogom od pirinča sa sušenim voćem. Sve posuti sitno naseckanim peršunom.